Programma's

Onze programma's

Muziek en Meer in de IJmond heeft een tal van programma's gericht op of ten goede komen van inwoners van gemeente Velsen.

ALPHENAAR MUZIEKLES IJMUIDEN

Kwalitatieve en betaalbare muzieklessen in het hart van Velsen

Alphenaar Muziekles IJmuiden is een vooruitstrevende en flexibele muziekschool die wekelijks ruim 320 leerlingen en cursisten voorziet van laagdrempelige en kwalitatieve (naschoolse) muzieklessen, vocaal en instrumentaal, en deze voor een zeer betaalbaar (laag)tarief aanbiedt in de IJmond. Hiermee levert de muziekschool structureel een bijdrage aan het in stand houden van kwalitatieve en gevarieerde muziekeducatie in de IJmond, wat bijdraagt aan de culturele verrijking van de gemeenschap. Met een uitgebreid lesaanbod op alle gangbare en minder gangbare instrumenten, zanglessen, koren, instroomcursussen, solfègelessen, groepslessen, bandlessen en speciale voorbereiding voor vervolgopleidingen zoals het conservatorium is Alphenaar Muziekles IJmuiden één van de grootste muziekscholen in de gemeente Velsen. Daarnaast worden leerlingen en leden gestimuleerd om samen muziek te maken in groepsverband en zijn er ook genoeg samenspelmogelijkheden en de daarbij behorende optredens.

Kwaliteit en het plezier in musiceren staan bij ons hoog in het vaandel. Jong of oud, beginner of gevorderd, hobbymatig of semiprofessioneel, de gediplomeerde en enthousiaste vakdocenten passen de lesvorm aan op niveau, achtergrond en de sterke competenties van de leeftijdsfase en wensen van de leerlingen en helpen hen met het realiseren van zijn of haar muzikale ambities en wensen. Iedere leerling en cursist krijgt wat hij of zij nodig heeft en ervaart dat muziek maken héél erg leuk is en nog leuker wordt wanneer zij samen met anderen muziek kunnen maken. Alphenaar Muziekles IJmuiden biedt ook speciale programma's voor kleuters en mensen op leeftijd en/of met speciale behoeften.

Samenwerking
Bij het ontwikkelen en uitvoeren van een aantal initiatieven werken de muziekschool en stichting nauw samen met o.a. het onderwijs, NSO’s, de Stadschouwburg Velsen, andere culturele instellingen en maatschappelijke organisaties. Enkele voorbeelden zijn: Stichting Haet voor Cultuur, KOEL, Danceworks Velsen, Kunstform Velsen, Zangstudio Velsen, AHA Producties, Het Regenboogloket, Stichting Jan Bonekamp, Studio 21, EDAM Producties en vele andere.

Ondersteunend
Ieder jaar biedt Alphenaar Muziekles IJmuiden muzikale en materiële ondersteuning ten behoeve van lokale initiatieven. Summerpark Sessions, Jan Bonekamp herdenking 4 mei, Havenfestival IJmond, Ramsis Podium dorpsfeest Santpoort, Dorpsfeest Driehuis, Koningsdag Drihuis, en vele andere.

(Zie voor meer achtergrondinformatie, het gehele lesaanbod en overige activiteiten de website: www.muziekles-ijmuiden.nl)

UNITY | Tegen (internet)pesten

Het voorlichtingsplatform voor en door de lokale jongeren

Een jonge frisse groep die op (basis)scholen maar ook op andere locaties voorlichting geeft in de vorm van een mini musical en/of performance van zang en dans en de dialoog aangaat. Tijdens een show van ongeveer 40 minuten worden diverse thema’s behandeld waar jongeren veelal tegenaan lopen. Zoals:

 • Hoe kom ik voor mezelf op als ik gepest worden op school of online (cyberpesten)
 • Hoe ga ik om met ‘social media’ en bescherm ik mijzelf online
 • Hoe ik reageer ik op racisme en discriminatie
 • Hoe deel ik mijn dag effectief in met huiswerk en tijd voor mezelf
 • Hoe bereid ik mijzelf voor als ik naar een nieuwe klas of (hogere) school ga
 • Faalangst (heb ik faalangst of is er iets anders aan de hand)
 • Ik kan geen merkkleding kopen omdat ik dat niet kan betalen
 • Ik heb een geheim dat ik graag aan iemand wil vertellen
 • Om hulp durven vragen
 • Verliefd op je beste vriend of vriendin (evt. van hetzelfde geslacht)
 • Hoe geef ik aan wat mijn grenzen zijn (bij bijvoorbeeld seksueel contact)
 • Ruzie met je ouders, beste vriend of vriendin of met iemand op school, sport, etc.
 • Liefdesverdriet wat moet ik doen
 • Ik spreek de taal niet goed
 • Nieuwe vrienden maken na bijvoorbeeld een verhuizing
 • Talentontplooiing (waar heb ik talent in)
 • Verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld een huisdier nemen en wat komt daar bij kijken
 • en nog veel meer actuele ‘struggles’ van jongeren
 • Naast dat UNITY voorlichtingsperformances geeft op (basis)scholen zullen zij ook regelmatig op lokale podia aangekondigde optredens doen maar ook onaangekondigde pop-up optredens. UNITY heeft een Youtube-kanaal waar online anonieme vragen worden behandeld en uitgebreider wordt ingegaan op belangrijke thema’s.

  SAMEN ZINGEN TEGEN DEMENTIE

  Bestijden en voorkomen van eenzaamheid en sociaal isolement bij dementerenden

  De toename van het aantal dementerenden (ouderen) in verzorgingstehuizen groeit en ruim de helft hiervan leid in eenzaamheid. Dit sociale isolement kan veelal kan leiden tot hartklachten en depressies.Mensen met dementie vinden het niet fijn om hulp te vragen. Ze voelen zich vaak onzeker en trekken zich dan terug. Daarom is het goed om spontaan, kleine dingen aan te bieden of samen te doen.”

  Met ons (muziek)project “Kan ik iets voor u zingen” willen wij eenzaamheid voorkomen en bestrijden alsmede het op peil houden van o.a. het geheugen en uitbreiden van sociale contacten. Wij gaan in zowel verzorgings- als bejaardentehuizen het gesprek aan met de bewoners en deelnemers van ons project. Vragen naar hun herinneringen aan muziek en artiesten, ervaring op een muziekinstrument, persoonlijke ‘muziek gerelateerde’ anekdotes en wat muziek voor hun betekent.

  Beinvloed en vaak geïnspireerd door deze verhalen gaan wij aan de slag om voor deze mensen een geweldige memorabele middag te organiseren. D.m.v. het verzamelen van beeldmateriaal en audiofragmenten, instuderen van een uniek toegankelijk doch uniek live-repertoire worden dementerenden (bejaarden) meegenomen naar een tijd waarin zijzelf nog met beide benen in de maatschappij stonden en in de bloei van hun leven. Waarin zij de wereld nog (wat beter) begrepen en waarin Shocking Blue en Gordon Jenkins & The Weavers nog op nummer 1 stonden. Waarin iedereen luidkeels meebrulde met ‘Katinka’ van de Spelbrekers zoals nu gedaan wordt met bijvoorbeeld ‘It’s my life’ van Bon Jovi.

  Met elkaar luisteren, meezingen en zelfs LIVE meespelen met nummers samen met een live-band die al deze nummers heeft ingestudeerd speciaal voor deze mensen die vaak vergeten en vergeten worden. Hiermee geven wij verzorgenden en familieleden weer nieuwe aanknopingspunten om over te praten.

  Wij hopen dit project uit te kunnen breiden en ook toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke of mentale beperking en/of andere beperking waardoor zij een afstand hebben op de huidige maatschappij.

  PROJECTKOREN

  Project TheWALL 2018/2019
  Project Queen 2022
  Project Genesis+ 2023
  Project Michael Jackson 2024

  Het lesprogramma van Muziekles IJmuiden, vallend onder stichting Muziek & Meer in de IJmond, omvat een projectkoor van ruim 45 amateurleden voornamelijk woonachtig in de gemeente Velsen die één lesseizoen wekelijks repeteren met unieke koorpartijen die specifiek voor dit project zijn geschreven. O.b.v. een repetitor en vocal coach werken zij toe naar twee eindshows in de Stadsschouwburg Velsen.

  Het onderscheidende karakter van specifiek deze (educatieve) projectkoren uit zich door het uitdagende repertoire en natuurlijk de uitvoering van slechts één artiest i.p.v. verschillende losstaande stukken. Ook komt de invloed die deze artiest heeft gehad op de mondiale samenleving aan bod. Hierdoor krijgen de deelnemers en uiteindelijk ook bezoekers de kans een diepere en emotionelere band op te bouwen met de schrijf- denk- en werkwijze van de oorspronkelijke artiesten.

  Prinses Mindey | Samen zingen, dansen en ontdekken

  Iederen moet in aanraking kunnen komen met de magie van theater

  "Alle jonge kinderen, dreumesen, peuters en kleuters in de gemeente Velsen en omstreken, ook uit arme gezinnen, moeten in aanraking kunnen komen met de magie van theater, musical, (live)muziek. Dit is belangrijk voor hun algehele vorming en ontwikkeling. Maar een entreeticket voor een dergelijke kindervoorstelling kost al gauw €15,- p.p. Voor veel alleenstaande ouders, gezinnen met lagere inkomens en/of grotere gezinssamenstellingen zijn deze kosten vaak niet toereikend. Met als gevolg dat deze kinderen zelden of nooit dergelijke uitstapjes maken.""

  Prinses Mindey is vrolijke ochtend- en middagvoorstelling waar prinses Mindey gaat zingen, dansen, verhaaltjes voorlezen en spelletjes spelen met de allerkleinsten.

  Zingen en dansen
  Niets is zo leuk als samen zingen. Prinses Mindey zingt liedjes met alle kinderen en laat ze ook meedoen. Want: 'Muziek maken doe je samen! Tijdens de voorstellingen worden populaire kinderliedjes gezongen van o.a. Bassie en Adriaan, K3 en bekende hits zoals ‘Dikkertje Dap, Papegaaitje leef je nog’ en nog veel meer.

  Theater en spel
  Prinses Mindey verteld verhalen, leest voor en behandeld daarbij ook actuele thema’s. Ook mogen kinderen hun eigen verhaaltje vertellen. We doen diverse korte spelletjes en af en toe is er ook een heuse poppenvoorstelling van de poppenspeelster van o.a. het bekende kindertelevisieprogramma op de NPO “De Boterhammenshow” van de NTR op Zappelin.

  Gast
  Daarnaast is er elke editie een nieuwe gast (een samenwerkingspartner uit een lokale “culturele” vereniging) met een korte presentatie. Kortom het is één groot feest. “Op deze manier bieden wij op een plezierige en laagdrempelige manier ontspanning aan kinderen (en ouders) in de gemeente Velsen en omstreken die het super hard nodig hebben en niet vaak een theater of schouwburg bezoeken.

  Wilt u meer weten?
  Neem contact op