Programma's

Onze programma's

Muziek en Meer in de IJmond heeft een tal van programma's gericht op of ten goede komen van inwoners van gemeente Velsen.

ALPHENAAR MUZIEKLES IJMUIDEN

Kwalitatieve en betaalbare muzieklessen in het hart van Velsen

Alphenaar Muziekles IJmuiden is een vooruitstrevende en flexibele muziekschool die wekelijks ruim 250 leerlingen en cursisten voorziet van kwalitatieve (naschoolse) muzieklessen en deze voor een zeer betaalbaar (laag)tarief aanbied in de IJmond.

Hiermee levert de muziekschool structureel een bijdrage aan het in stand houden van kwalitatieve en gevarieerde muziekeducatie in de IJmond. Met een uitgebreid lesaanbod op alle gangbare instrumenten en minder gangbare, zanglessen, instroomcursussen, solfègelessen, bandlessen en speciale voorbereiding voor o.a. het conservatorium is Alphenaar Muziekles IJmuiden de grootste muziekschool in de gemeente Velsen. Kwaliteit en plezier in musiceren staan hoog in het vaandel. Jong of oud, beginner of gevorderd, hobymatig of semiprofessioneel, de gediplomeerde en lesbevoegde docenten zijn breed geschoold en kunnen iedereen helpen met het realiseren van zijn of haar muzikale wensen.

UNITY | Tegen (internet)pesten

Het voorlichtingsplatform voor en door de lokale jongeren

Een jonge frisse groep die op (basis)scholen maar ook op andere locaties voorlichting geeft in de vorm van een mini musical en/of performance van zang en dans en de dialoog aangaat. Tijdens een show van ongeveer 40 minuten worden diverse thema’s behandeld waar jongeren veelal tegenaan lopen. Zoals:

 • Hoe kom ik voor mezelf op als ik gepest worden op school of online (cyberpesten)
 • Hoe ga ik om met ‘social media’ en bescherm ik mijzelf online
 • Ik kan geen merkkleding kopen omdat mijn ouders dat niet kunnen betalen
 • Ik spreek de taal niet goed en snap niet alles wat ze (over mij) zeggen
 • Hoe deel ik mijn dag effectief in met huiswerk en tijd voor mezelf
 • Hoe geef ik aan wat mijn grenzen zijn (bij bijvoorbeeld seksueel contact)
 • Ik heb een geheim dat ik graag aan iemand wil vertellen
 • Hoe bereid ik mijzelf voor als ik naar een nieuwe klas of (hogere) school ga
 • Hoe ik reageer ik op racisme en discriminatie
 • Faalangst (heb ik faalangst of is er iets anders aan de hand)
 • Om hulp durven vragen
 • Verliefd op je beste vriend of vriendin (evt. van hetzelfde geslacht)
 • Ruzie met je ouders, beste vriend of vriendin of met iemand op school, sport, etc.
 • Liefdesverdriet wat moet ik doen
 • Ik spreek de taal niet goed
 • Nieuwe vrienden maken na bijvoorbeeld een verhuizing
 • Talentontplooiing (waar heb ik talent in)
 • Verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld een huisdier nemen en wat komt daar bij kijken
 • en nog veel meer actuele ‘struggles’ van jongeren
 • Naast dat UNITY voorlichtingsperformances geeft op (basis)scholen zullen zij ook regelmatig op lokale podia aangekondigde optredens doen maar ook onaangekondigde pop-up optredens. UNITY heeft een Youtube-kanaal waar online anonieme vragen worden behandeld en uitgebreider wordt ingegaan op belangrijke thema’s.

  SAMEN ZINGEN TEGEN DEMENTIE

  Bestijden en voorkomen van eenzaamheid en sociaal isolement bij dementerenden

  De toename van het aantal dementerenden (ouderen) in verzorgingstehuizen groeit en ruim de helft hiervan leid in eenzaamheid. Dit sociale isolement kan veelal kan leiden tot hartklachten en depressies.

  Mensen met dementie vinden het niet fijn om hulp te vragen. Ze voelen zich vaak onzeker en trekken zich dan terug. Daarom is het goed om spontaan, kleine dingen aan te bieden of samen te doen.”

  Met ons (muziek)project “Kan ik iets voor u zingen” willen wij eenzaamheid voorkomen en bestrijden alsmede het op peil houden van o.a. het geheugen en uitbreiden van sociale contacten.

  Wij gaan in zowel verzorgings- als bejaardentehuizen het gesprek aan met de bewoners en deelnemers van ons project. Vragen naar hun herinneringen aan muziek en artiesten, ervaring op een muziekinstrument, persoonlijke ‘muziek gerelateerde’ anekdotes en wat muziek voor hun betekent.

  Beinvloed en vaak geïnspireerd door deze verhalen gaan wij aan de slag om voor deze mensen een geweldige memorabele middag te organiseren. D.m.v. het verzamelen van beeldmateriaal en audiofragmenten, instuderen van een uniek toegankelijk doch uniek live-repertoire worden dementerenden (bejaarden) meegenomen naar een tijd waarin zijzelf nog met beide benen in de maatschappij stonden en in de bloei van hun leven. Waarin zij de wereld nog (wat beter) begrepen en waarin Shocking Blue en Gordon Jenkins & The Weavers nog op nummer 1 stonden. Waarin iedereen luidkeels meebrulde met ‘Katinka’ van de Spelbrekers zoals nu gedaan wordt met bijvoorbeeld ‘It’s my life’ van Bon Jovi.

  Met elkaar luisteren, meezingen en zelfs LIVE meespelen met nummers samen met een live-band die al deze nummers heeft ingestudeerd speciaal voor deze mensen die vaak vergeten en vergeten worden. Hiermee geven wij verzorgenden en familieleden weer nieuwe aanknopingspunten om over te praten.

  In 2020/2021 hopen wij dit project uit te kunnen breiden en ook toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke of mentale beperking en/of andere beperking waardoor zij een afstand hebben op de huidige maatschappij.

  PROJECTKOREN

  Project TheWALL 2018/2019
  Project Queen 2019/2020
  Project ABBA 2020/2021

  Het lesprogramma van Muziekles IJmuiden, vallend onder stichting Muziek & Meer in de IJmond, omvat een projectkoor van ruim 65 amateurleden voornamelijk woonachtig in de gemeente Velsen die één lesseizoen wekelijks repeteren met unieke koorpartijen die specifiek voor dit project zijn geschreven. O.b.v. een repetitor en vocal coach werken zij toe naar twee eindshows in de Stadsschouwburg Velsen.

  Het onderscheidende karakter van specifiek deze (educatieve) projectkoren uit zich door het uitdagende repertoire en natuurlijk de uitvoering van slechts één artiest i.p.v. verschillende losstaande stukken. Ook komt de invloed die deze artiest heeft gehad op de mondiale samenleving aan bod. Hierdoor krijgen de deelnemers en uiteindelijk ook bezoekers de kans een diepere en emotionelere band op te bouwen met de schrijf- denk- en werkwijze van de oorspronkelijke artiesten.

  DANS, ZING & ONTDEK MET NADESH

  Ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen moeten in aanraking kunnen komen

  “Alle kinderen in de gemeente Velsen en omstreken, ook uit arme gezinnen, moeten in aanraking kunnen komen met de magie van theater, musical, (live)muziek, cultuur en amusement. Dit is belangrijk voor hun algehele vorming en ontwikkeling. Maar een entreeticket voor een dergelijke (kinder)voorstelling kost al gauw €15,- per persoon. Voor veel Velsenaren uit grotere gezinssamenstellingen en/of met lagere inkomens zijn deze kosten niet toereikend met als gevolg dat deze kinderen zelden of nooit dergelijke uitstapjes maken.

  De stichting Muziek en Meer in de IJmond zet zich in om juist deze kinderen toch de ervaring te geven van een dagje uit in een theater of schouwburg. In een kleinschalige theater/muziek productie genaamd: ‘Dans zing & ontdek met prinses Nadesh kunnen kinderen tussen de 4 en 6 jaar (maandelijks) deze vorm van entertainment beleven. Met een uniek en educatief scenario, actuele thema’s en ondersteund met (live)muziek mogen de kinderen meezingen en -dansen met populaire kinderliedjes, zoals: ‘schipper mag ik overvaren’, ‘papegaaitje leef je nog’ en ‘de wielen van de bus’. Ook zijn er diverse spelletjes en een poppenvoorstelling. Kortom het is één groot feest. “Op deze manier hopen wij ontspanning te bieden aan kinderen (en ouders) in de gemeente Velsen en omstreken die het super hard nodig hebben en niet vaak de schouwburg bezoeken. Tevens bieden wij een Schouwburg (Velsen) een potentiele nieuwe (doel)groep van bezoekers die niet vaak een schouwburg of theater bezoeken.

  Wilt u meer weten?
  Neem contact op